Máte radi zmrzlinu?

Autor: Milan Lehotský | 18.9.2014 o 9:18 | (upravené 9.5.2015 o 22:28) Karma článku: 3,47 | Prečítané:  319x

Potom si prečítajte, čo o zmrzline hovorí veda. Jedným z najrozšírenejších zdrojov toxínov schopných difúzie je zmrzlina – zdanlivo neškodný a veľmi obľúbený dezert, ktorý je proteínovou zmesou zvlášť ľahko vyvolávajúcou hnitie.

V Spojených štátoch sa zje viac zmrzliny než v ktorejkoľvek inej krajine. Dr. Axel Emil Gibson, priekopník v odbore rozkladania bielkovín, urobil v súvislosti s týmto obľúbeným dezertom niektoré zaujímavé pozorovania a napísal o tom vo svojej knihe „Čo je a čo nie je diéta“ /Diet, What it si and what it isnt/:

Fyziologický rozklad zmrzliny je procesom mrazenia dovedený k dokonalosti. Ľahko kvasiace zložky, ako je napríklad mlieko, smotana, ovocie, atď. sa už pri najnižšom stupni mrazu štrukturálne štiepia. A vzhľadom k tomu, že zastavenie bakteriálnej aktivity spôsobenej mrazom je len prechodné, pričom molekulárna neusporiadanosť mrazenej substancie je trvalá, plynie z toho, že obnovená a vystupňovaná aktivita prenikajúcich mikróbov začne hneď, akonáhle zmrzlina v žalúdku dosiahne bodu topenia.

Ako vydáva topiaci ľadovec dávno konzervované tkanivá živočíšneho života z ich chladného úložiska, a tým ich vystavuje okamžitému rozkladu, tak vydáva v tele jedinca topiaca zmrzlina mŕtve telá buniek mlieka a smotany, a vystavuje ich útoku nesčíselných baktérií; aj keď sa tento rozklad po chuti nedá rozoznať, pretože ho prekrýva cukor. Lebo pri tomto fyziologickom pohrebe zmrzliny preberá ľad funkciu balzamizácie a cukor úlohu balzamizačnej tekutiny.

Ostatné rozložiteľné produkty môžu vyvolať rovnakú toxémiu, v letných mesiacoch sa však zje zmrzliny enormné množstvo a najviac jej zjedia deti, ktoré so svojím peniažtekom v hrsti utekajú k najbližšiemu zmrzlinárovi. Poukazuje tento fakt - že práve v období, kedy vrcholí zmrzlinová sezóna, obvykle v júli a v auguste, sa vyskytuje tiež najčastejšie detská obrna - na nejakú súvislosť medzi obrnou a zmrzlinou? Niektorí lekári sú toho názoru, že áno. Preto radíme rodičom, aby deťom nedovoľovali v tejto dobe zmrzlinu jesť.

Ak má dieťa slabšie nadobličky a ak je mimoriadne toxické, potom vírus prenikne do slizníc vedľajších dutín. Vzhľadom k tomu, že sliznice mozgu ležia v bezprostrednej blízkosti, je pre vírus ľahké rozšíriť sa do mozgu a odtiaľ do miechy, kde dôjde k poškodeniu, ktoré vyvolá obrnu svalov. Len najtoxickejšie deti bývajú postihnuté – okolo 3% zo všetkých vírusom infikovaných. Zriedkavý výskyt obrny chrbtice, a je to naozaj zriedkavá nemoc, sa dá vysvetliť malým percentom nakazených polyovírusom. Tieto deti mávajú slabé nadobličky a zároveň i malú odolnosť voči nemociam. Sú veľkými jedlíkmi zmrzliny a obeťami i ďalších chýb vo výžive.

Mnohí vedci sa domnievajú, že za detskou obrnou chrbtice väzí nejaká chyba vo výžive. Dr. Benjamin Sandler urobil v Asheville v Severnej Karolíne pokus. Jedno leto nejedli deti žiadne sladkosti. Aj keď v predchádzajúcich rokoch sa vyskytlo mnoho prípadov obrny, toho leta, keď Dr. Sandler urobil svoj pokus, sa ich vyskytlo o 90% menej. Medzi zakázané sladkosti patrila samozrejme aj zmrzlina. Ale keby iné sladkosti boli rovnako nebezpečné, museli by sa prípady obrny vyskytovať i po vianociach či po veľkej noci. To sa však, ako vieme, nestáva. Padá teda podozrenie predovšetkým na zmrzlinu.

Dalo by sa predpokladať, že mestskí radní v Asheville po tomto experimente urobia nejaké opatrenia, alebo že prinajmenšom budú pokus opakovať. Neurobili to. Noviny a rozhlasové stanice v Severnej Karolíne a v susedných štátoch priniesli správu o výsledkoch Dr. Sandlera, podľa ktorých bolo v roku 1948 - rok pred pokusom v Asheville 2498 prípadov detskej obrny chrbtice, oproti 299 prípadom v roku 1949 - v čase pokusu. Ale napriek tomu sa nič neurobilo. O dôvodoch takejto nečinnosti sa môžeme len dohadovať, ale je samozrejmé, že veľká publicita okolo týchto zistení by vážne ohrozila predaj zmrzliny a iných mliečnych výrobkov.

Vylúčiť zmrzlinu, ktorá je tak všeobecne obľúbená celkom z jedálnička by niekto mohol pokladať za príliš prísne opatrenie. Mliečne výrobky sú všeobecne späté s ľudskou existenciou tým, čo bolo raz trefne nazvané „svedomím buniek“.

Ak trvajú dospelí a najmä deti na zmrzline, mali by dostávať zmes z čerstvej šľahačky, cukru a sekaného ovocia. Táto zmes sa dá ľahko pripraviť, ak sa dá do chladničky len ochladiť a nie zmraziť.

A ďalšie varovanie: nemala by sa nikdy jesť spolu s hlavnými jedlami alebo pred spaním, ale ako samostatné jedlo alebo v dobe medzi jedlami, lebo je to kombinácia veľmi náročná na pečeň, najmä ak sa mieša s inými živočíšnymi proteínmi alebo s rastlinnou stravou.

 

Spracované podľa publikácie Dr. Henryho Bielera, V potrave je liek

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Populisti získajú, euro môže skončiť. O čom rozhodli Taliani

V Rakúsku populizmus prehral, v Taliansku mu môže rezignácia premiéra pomôcť. Neúspešné referendum vystrašilo trhy.

KOMENTÁRE

Renzi dal sám sebe mat. Dostala ho aj Európa?

Taliansky výsledok je politicky nepomerne ďalekonosnejší než rakúsky.

DOMOV

Javorčíková: Harabinova skupina zdevastovala dôveru v súdy

Dôvera v súdnictvo mierne stúpla.


Už ste čítali?